Zink (cornetto)- les

De vergeten glorie van de zink


Er is geen instrument dat in zo hoog aanzien heeft gestaan en vervolgens zo totaal vergeten is als de zink.  Maar wat is een zink?


Een zink is niet van zink, maar van hout. En toch is het geen houten blaasinstrument. De Italiaanse naam is cornetto, wat de spraakverwarring nog groter maakt.

Niet omdat er ook een ijsje zo heet, maar vooral omdat er ook een aan de trompet gelieerde toeter bestaat, de cornet-à-pistons, gemeenzaam bekend als `kornet’. En dan is er ook nog een orgelregister dat met de term `kornet’ wordt aangeduid.

Kortom, we houden het maar bij `zink’, al is dat eigenlijk een Duits woord. Omstreeks 1600 schreven ze het heel deftig als `Zinck’, en dat verdiende het instrument ook wel, want het stond toen in hoog aanzien. Luister naar het begin van Monteverdi’s Maria- Vespers in een beetje deskundige uitvoering, en je weet waarom. Die aanrollende, triomfantelijke loopjes, helder als klaroenstoten, maar lenig en mild van klank – dat zijn nou zinken.

Een zink is in wezen een houten trompet met vingergaten. Hij wordt aangeblazen als een koperinstrument, door middel van lipspanning.

Maar door de vingergaten (zes plus een duimgat) is het mogelijk snelle loopjes en versieringen te spelen. Dat konden koperblazers indertijd nog niet, omdat het ventiel nog niet was uitgevonden.

Er is geen instrument dat zo’n glorie heeft gekend en vervolgens zo totaal is vergeten. Ondanks de grote belangstelling voor oude muziek is de zink een nogal onbekend instrument en zijn zinkspelers schaars, hoewel er tegenwoordig steeds meer komen en het niveau van de spelers inmiddels weer heel hoog is.

Het is in het begin heel moeilijk om er een goed geluid uit de zink te krijgen, maar als je over een bepaald punt heen bent wordt het makkelijker. Vaak zijn zink-spelers van oorsprong blokfluitisten, omdat de vingertechniek erg op elkaar lijkt en je het repertoire van de zink ook tegenkomt als blokfluitist.

Mocht je kennis willen maken met dit prachtige instrument, ben je bij mij welkom op les. Voor mijn leerlingen die (nog) niet een eigen instrument hebben, heb ik zinken te leen. Mocht je zelf aan de slag willen, maar (nog) geen les, kan je voor een kortere periode een instrument van mij huren voor een klein prijsje. Neem rustig contact op voor allerlei vragen!